ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ

Home » ΠΑΘΗΣΕΙΣ » Βαλανοποσθικές συμφύσεις

Βαλανοποσθικές συμφύσεις

Τι είναι

Οι βαλανοποσθικές συμφύσεις είναι η φυσιολογική κατάσταση προσωρινούς «συγκόλλησης» της ακροποσθίας (το κινητό δέρμα που καλύπτει την βάλανο) με τη βάλανο. Οι συμφύσεις αυτές εμποδίζουν την πλήρη αποκάλυψη της βαλάνου, με αποτέλεσμα ορισμένοι να τη συγχέουν λανθασμένα με τη φίμωση, όπου η αποκάλυψη της – με την κατάσπαση της ακροποσθίας- είναι αδύνατη ή επώδυνη, όχι λόγω των συμφύσεων αλλά λόγω στένωσης του στομίου της. Μπορεί ωστόσο να συνυπάρχουν και οι δύο οντότητες.

Οι βαλανοποσθικές συμφύσεις είναι συνήθως παρούσες κατά την γέννηση και λύονται προοδευτικά και αυτόματα με την πάροδο του χρόνου. Φίμωση έχει φυσιολογικά το 96% των νεογέννητων και το 50% των βρεφών, ενώ στην ηλικία των 4 ετών έχει ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός στο 90% των περιπτώσεων. Στη διαδικασία αυτή βοηθάει και η συσσώρευση σμήγματος εντός των συμφύσεων, ενός υπόλευκου παχύρευστου υλικού, από την απέκκριση των σμηγματογόνων αδένων της βαλάνου για την λίπανση και την αντιμικροβιακή της προστασία. Αντίθετα, κάθε προσπάθεια αποκόλλησης από τους γονείς, απότομα ή και προοδευτικά προκαλεί τον τραυματισμό της ακροποσθίας που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ουλώδη φίμωση και σε μια βέβαιη χειρουργική επέμβαση.

Η ανάγκη για την δυνατότητα πλήρους αποκάλυψης της βαλάνου στην παιδική ηλικία για λόγους υγιεινής είναι εντελώς αβάσιμη καθώς δεν απαιτείται πλύση της βαλάνου στις μικρές ηλικίες και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ουρολοιμώξεων. Συστηματική υγιεινή της περιοχής θα εφαρμοστεί από την εφηβεία.

Αντιμετώπιση

Απόλυτη ένδειξη αντιμετώπισης των βαλανοποσθικών συμφύσεων από τον Παιδοχειρουργό έχουν τα παιδιά με επεισόδιο οξείας πυώδους βαλανοποσθίτιδας μετά βέβαια την θεραπεία της μικροβιακής φλεγμονής.

Σχετική ένδειξη έχουν τα παιδιά πριν την εφηβεία λόγο των επώδυνων στύσεων και για το ενδεχόμενο μιας απότομης αποκόλλησης που θα προκαλέσει άλγος και πιθανή αιμορραγία.

Η λύση των συμφύσεων μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή κρέμας κορτικοειδούς (πχ Advantan) για 20 -40 ημέρες, 1-2 φορές ημερησίως, από τους γονείς με ελαφρά κατάσπαση της ακροποσθίας, μετά από σχετική εκπαίδευση από τον Παιδοχειρουργό. Η αντιμετώπιση αυτή απαιτεί τη συνεργασία του παιδιού και σε πολλές περιπτώσεις δυστυχώς δεν αρκεί για την πλήρη λύση των συμφύσεων.

Η χειρουργική αντιμετώπιση συνιστάται στην αποκόλληση των συμφύσεων από τον Παιδοχειρουργό, με ειδικούς χειρισμούς, μετά από εφαρμογή κρέμας τοπικού αναισθητικού για 60’-90’ λεπτά. Η επέμβαση είναι σχετικά ανώδυνη, γίνεται παρουσία του γονέα και τελειώνει με την εφαρμογή κρέμας κορτικοειδούς. Είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή της κρέμας για διάστημα 7-10 ημερών μετά από καθαρισμό της περιοχής με φυσιολογικό ορό από τους γονείς. Η διαδικασία είναι σχετικά επώδυνη τα πρώτα 24ωρα και απαιτείται πιστή εφαρμογή από τους γονείς προκειμένου να αποφευχθούν οι υποτροπές.

Στις επιπλοκές της επέμβασης συγκαταλέγονται οι μικροαιμορραγίες, το παροδικό οίδημα και η οξεία επίσχεση ούρων που προλαμβάνεται με την έγκαιρη χορήγηση των κατάλληλων αναλγητικών.

 

ΒΑΛΑΝΟΠΟΣΘΙΚΕΣ ΣΥΜΦΥΣΕΙΣ ΜΕ ΦΙΜΩΣΗ