ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ

Home » ΠΑΘΗΣΕΙΣ » Επιγαστρική Κήλη

Επιγαστρική Κήλη

Επιγαστρική κήλη ή κήλη μέσης γραμμής ή κήλη λευκής γραμμής είναι η παρουσία χάσματος στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα σε κάποιο σημείο στη μέση γραμμή πάνω από τον ομφαλό μέχρι το στέρνο.

Στα παιδιά είναι αποτέλεσμα ατελούς σύγκλεισης της απονεύρωσης της λευκής γραμμής σε ένα ή περισσότερα σημεία κατά την εμβρυική ζωή.

Γίνεται εμφανής όταν το παιδί κλαίει, γελάει ή βήχει. Μπορεί να προκαλέσει πόνο ή αίσθημα καύσου όταν ο σάκος έχει περιεχόμενο. Γενικά οι μικρές κήλες περιέχουν λίπος και συχνά προκαλούν συμπτώματα περίσφιξης με έντονο κοιλιακό άλγος ενώ οι μεγάλες συνήθως εγκλωβίζουν κάποιο τμήμα εντέρου ή του μείζονος επιπλόου.

Η διάγνωση τίθεται με την κλινική εξέταση από Ειδικό Χειρουργό Παίδων ο οποίος ενδέχεται να ζητήσει και  υπερηχογραφικό έλεγχο. Στη συνέχεια θα πρέπει να προγραμματιστεί η επέμβαση καθώς κατά κανόνα με την πάροδο του χρόνου το χάσμα μεγαλώνει ενώ μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές ή άλλα έντονα συμπτώματα.

Η αντιμετώπιση στα παιδιά είναι πάντα χειρουργική με γενική αναισθησία, κατά την οποία γίνεται πλαστική αποκατάσταση της κήλης με συρραφή του χάσματος. Η νοσηλεία διαρκεί έως 24 ώρες και την επόμενη ημέρα της εξόδου του το παιδί μπορεί να πάει σχολείο. Θα αποφεύγει την γυμναστική και τις έντονες δραστηριότητες για ένα μήνα περίπου.

Υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό υποτροπών, 20% περίπου, ωστόσο αυτό οφείλεται σε προϋπάρχουσες κήλες που ήταν μικρές κατά την πρώτη επέμβαση.

Η κήλη λευκής γραμμής θα πρέπει να διακρίνεται από τη διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών που εμφανίζεται σε νεογνά, βρέφη και νήπια με διόγκωση της μέσης γραμμής του κοιλιακού τοιχώματος, από τη ξιφοειδή απόφυση μέχρι τον ομφαλό και δεν απαιτεί καμία παρέμβαση καθώς εξαφανίζεται αυτόματα με την πάροδο της ηλικίας.

 

ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΟΡΘΩΝ ΚΟΙΛΙΑΚΩΝ ΜΥΩΝ

ΕΠΙΓΑΣΤΡΙΚΗ ΚΗΛΗ

ΘΕΣΗ ΕΠΙΓΑΣΤΡΙΚΗΣ ΚΗΛΗΣ