ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ

Home » ΠΑΘΗΣΕΙΣ » Καθετήρες Hickman

Καθετήρες Hickman

Ο κεντρικός φλεβικός καθετήρας τύπου HICKMAN είναι ένας ημιμόνιμος φλεβικός καθετήρας από σιλικόνη, κατάλληλος για μακρόχρονη παραμονή σε μεγάλο κεντρικό αγγείο (έσω σφαγίτιδα φλέβα).

Στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) όπου οι απαιτήσεις σε χορήγηση φαρμάκων, ορών, παρεντερικής διατροφής, μεταγγίσεων, και αιμοληψιών είναι αυξημένες, ιδιαίτερα σε νεογνά με σηψαιμία ή υποκείμενα σε χειρουργικές επεμβάσεις, η τοποθέτηση του καθετήρα καθίσταται απαραίτητη  ορισμένες φορές για την επιβίωση τους. Διατίθενται πλέον και με ειδική αντιμικροβιακή επικάλυψη που αποτρέπει τον γρήγορο αποικισμό τους από μικρόβια και παρατείνει τον χρόνο εφαρμογής τους.

Η τοποθέτηση του καθετήρα γίνεται στο χειρουργείο με γενική αναισθησία από την ομάδα παιδοχειρουργών. Η πορεία του καθετήρα είναι: είσοδος στο δέρμα, υποδόρια πορεία, είσοδος στην έσω σφαγίτιδα φλέβα, άνω κοίλη φλέβα με κατάληξη στο δεξιό κόλπο της καρδιάς. Στο σημείο εισόδου στο δέρμα, που είναι πλησίον της θηλής, υπάρχει ένα σφουγγαράκι (cuff) το οποίο επιτρέπει τη δημιουργία συνδετικού ιστού και τη σταθεροποίηση του καθετήρα στη θέση του.

Η εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών είναι εξαιρετικά σπάνια, κάτω του 2-3% και περισσότερο σχετίζεται με την συνολική κατάσταση του νεογνού. Η αφαίρεσή του γίνεται στη ΜΕΝΝ υπό τοπική αναισθησία.

Hickman μονού και διπλού αυλού

καθετήρας σε νεογνό με επέμβαση ατρησίας οισοφάγου

με κίτρινο το ενδαγγειακό τμήμα, με πορτοκαλί το υποδόριο τμήμα και με πράσινο το εξωτερικό τμήμα