ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ

Home » ΠΑΘΗΣΕΙΣ » Σύμφυση μικρών χειλέων

Σύμφυση μικρών χειλέων

Σύμμυση ή σύμφυση των μικρών χειλέων του αιδοίου

Τι είναι

Σύμμυση ή σύμφυση αποκαλούμε τη συνένωση των μικρών χειλέων του αιδοίου. Αποτελεί ένα από τα πιο συχνά γυναικολογικά προβλήματα των μικρών κοριτσιών (1-3%). Σπάνια υπάρχει κατά τη γέννηση και συνήθως εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά τους 12 μήνες ζωής.

Προκαλείται από την φυσιολογική για την ηλικία έλλειψη οιστρογόνων και επομένως αποτελεί μια προσωρινή κατάσταση που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παθολογική! Στο μεγαλύτερο τους ποσοστό οι συμφύσεις υποχωρούν αυτόματα συνήθως μέσα σε ένα χρόνο ή σχεδόν πάντα την εποχή που ξεκινά η πρώτη έμμηνος ρύση. Δεν έχει καμία επίπτωση στη μετέπειτα σεξουαλική ζωή ούτε στην γονιμότητα του κοριτσιού.

Συμπτώματα

Αποτελεί μία εντελώς ασυμπτωματική διαταραχή που γίνεται αντιληπτή τυχαία είτε από τους γονείς ή από τον παιδίατρο που θα εξετάσει σε επίπεδο ρουτίνας το μικρό κορίτσι. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να συνυπάρχει με δυσχέρεια στην ούρηση και υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις ή επαναλαμβανόμενες κολπίτιδες. Επιπρόσθετες εξετάσεις συνήθως δεν απαιτούνται.

Θεραπεία

Συνήθως η καλύτερη θεραπεία για τη σύμμυση των μικρών χειλέων του αιδοίου στα μικρά κορίτσια είναι να μην κάνουμε απολύτως τίποτα. Πολύ περισσότερο, δεν θα πρέπει να γίνεται από τους γονείς ή τον γιατρό προσπάθεια βίαιου διαχωρισμού των χειλέων του αιδοίου με τα χέρια γιατί είναι αρκετά επώδυνο, μπορεί να αιμορραγήσει ή ακόμα λόγω του τραυματισμού να ξαναδημιουργηθούν ισχυρότερες συμφύσεις που θα απαιτήσουν χειρουργική παρέμβαση.

Τη λύση των συμφύσεων την επιλέγουμε όταν προκαλούν δυσουρικά συμπτώματα ή όταν συνδυάζονται  με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις.

Η τοπική θεραπεία με κρέμα οιστρογόνων (πχ Premarin) απαιτεί διάρκεια έως και 3 μήνες. Οι προσωρινές ανεπιθύμητες ενέργειες της τοπικής χρήσης των οιστρογόνων που είναι η μελάγχρωση του αιδοίου και η διόγκωση των μαστών αλλά και η συχνότητα της υποτροπής (10%) είναι λόγοι για τους οποίους δεν χρησιμοποιείται ευρέως πλέον.

Έχει δοκιμαστεί επίσης τοπική θεραπεία με κρέμα κορτιζόνης (πχ Celestoderm) με διάρκεια έως 6 εβδομάδες και με ποσοστά επιτυχίας μέχρι 75%.  Είναι θεραπείες που δεν προκαλούν άμεση λύση των συμφύσεων και απαιτούν την καλή συνεργασία των γονέων για μεγάλο διάστημα ενώ δεν λείπουν οι υποτροπές.

Χειρουργική θεραπεία.

Η χειρουργική θεραπεία συνήθως επιχειρείται  εξ’αρχής ή όταν η φαρμακευτική θεραπεία με οιστρογόνα ή κορτικοειδή που προηγήθηκε, έχει αποτύχει . Η αποτελεσματικότητα της χειρουργικής θεραπείας είναι 100% αλλά και σε αυτή την περίπτωση οι υποτροπές είναι συχνές.

Γίνεται υπό τοπική αναισθησία, με την εφαρμογή κρέμας (πχ Emla). Συνήθως μετά την επέμβαση χορηγείται τοπικά κρέμα κορτικοειδούς για 2 εβδομάδες. Ορισμένοι, για την αποφυγή επανασυγκόλλησης των χειλέων προτείνουν και την εφαρμογή λιπαντικής αλοιφής (βαζελίνη) για 6 έως 12 μήνες. Το κορίτσι επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές του χωρίς κανένα περιορισμό ενώ χορηγούνται παυσίπονα για 24 με 48 ώρες.